1974 Plymouth Duster 360

I augusti 1977 åkte en kompis och jag över till USA för 6 veckors bil luffande. Hade länge tänkt importera en bil till och efter att lite tursamt blivit av med Challengern hade jag nu pengar till det. Vi landade i Los Angeles där vi hyrde en Dodge Aspen Coupe. Vi spenderade den första veckan kryssande runt i Southern California lyssnande på Country Music och letade efter en bil till mej. Eftersom jag var inkörd på Mopars var det som gällde och jag hade bestämt mej för antingen en Plymouth Duster, Dodge Dart Sport, Plymouth Scamp eller Dodge Dart Swinger, naturligtvis med V8.

Så när vi ramlade över en  Duster 360 och priset var rätt var valet inte så svårt. Den 9 augusti 1977 blev den min och vi körde den sen tvärs över USA till Ohio där jag fick hjälp med skeppningen av samma kille som hjälpte med Dodgen ett och ett halvt år tidigare. På vägen besökte vi US Nationals Dragracing i Indianapolis och naturligtvis Nashville. Det visade sig vara en ganska ovanlig modell. 360'an som särskild modell tillverkades endast 1974 och 1975, totalt 3969/1421 st. Ännu ovanligare var nog utrustningen. Den har hel soffa fram, rattspak till automaten och fällbart baksäte med lucka till skuffen. Eftersom det var en California bil har den också A/C. Tyvärr hade jag varken tillgång till garage eller ekonomiska möjligheter att ha en vinterbil så den fick gå året om vilket naturligtvis satte sina spår. Efter nio år fick den äntligen stå inne på vintern och efter ytterligare tre säsonger blev den avställd. Den fick stå i ett uthus på landet hos ovanstående kompis tills han skulle flytta. Då flyttades den till en uppställning i Norrtälje där den stog i två år innan den äntligen fick komma hem då jag köpt ett hus med dubbelgarage. Där står den nu delvis nerplockad och väntar på renovering vilket jag hade bestämt skulle ske så fort jag fick hem den men det kommer så mycket annat i vägen ....

 

 

Movie clip från flytten till Norrtälje

 

 

Hos bilfirman W.F. McPheeters på 1450 Long Beach Boulevard, Long Beach, California, i Augusti 1977.

Hos tullen i Göteborg

Äntligen hemma.

Besiktad och klar,  dock inte med dom fälgarna.

 

Visst var den läcker, och med den motorn gick den också ganska hyfsat men med en soppa förbrukning som kanske inte var lika hyfsad. Låg på 1,9+ vid dagligt bruk utan speciellt tung höger dojja.

Blev påkörd i Sumpan av en klant som skulle göra en U-sväng. Hösten -78.

Undertecknad i färd med att lyfta ur knotan (ca 1998).

Så här ser den ut idag (2018). Tyvärr inte mycket gjort ännu.

Hade med tiden börjat inse att om den står kvar här i mitt garage kommer det nog aldrig att bli
något gjort så det var nog bättre nån annan fick ta vid. Efter ca 1,5 mån på Blocket fick jag ett
bud jag kunde acceptera och den 24 oktober 2018 rullade vi ut den och den försvann till
Dalarna.  Lite ledsamt men ändå bra att den kom till ett bra hem som ett far & son projekt.
Tillbaka